Home

De juiste keus ?

Het zal midden in de jaren ’50 geweest zijn, toen ik op een morgen volslagen bij toeval, mijn oude klasgenoot Bram in Amsterdam tegen het lijf liep. Bram en ik zaten bij elkaar in de klas vanaf de vierde klas van de lagere school, gingen naar dezelfde HBS maar in parallelklassen. Na onze schooltijd kwamen wij elkaar veel tegen in de basketbalwereld; hij was voorzitter van Landlust en ik was secretaris van Mosquitos.

Ondanks het feit dat wij elkaar al heel lang kennen (ik heb hem onlangs nog met zijn 90ste verjaardag gefeliciteerd) zijn we nooit echte vrienden geworden. Maar na onze toevallige ontmoeting besloten we samen een kop koffie te gaan drinken. We vertelden elkaar onze werkzaamheden: ik was junior vertegenwoordiger van een zeepfabriek, hij was leerling journalist politieverslaggever bij een landelijk ochtendblad. Hij sprak toen de historische woorden, die ik nooit heb vergeten, maar hij wel: “Richte, we hebben allebei eigenlijk een klote baan; we beginnen iedere morgen met een blanco order/notitieblok en onze bazen verwachten dat die ‘s avonds vol geschreven is. Jij moet je zeep verkopen aan de kruideniers en ik moet alle politiebureaus af om te kijken of ze nog misdaden te melden hebben die ik kan opschrijven voor een krantenverslag. Het bureau Warmoesstraat, met de nieuwtjes over de Wallen is eigenlijk het enige leuke; in de rosse buurt gebeurt altijd wel iets. Jouw orders worden altijd uitgevoerd maar mijn verhalen belanden vaak in de prullenmand van de hoofdredacteur”. Ik zei toen dat hij juist een leuk baantje had; iedere dag andere avonturen terwijl ik iedere dag dezelfde zeep aan dezelfde kruideniers moest verkopen en vertellen dat Castella zeeppoeder beter is dan Radion of Persil en Castella toiletzeep lekkerder ruikt dan Palmolive en Lux. Bram luisterde naar mijn tirade, nam een slok van zijn koffie en sprak toen: ”Waarom word jij ook geen journalist? Er is vast nog wel een plek vrij voor een leerling journalist. Als je de nummers van Mosquito,s Clubnieuws meeneemt nemen ze je zo aan. Ik lees de verhalen, waarmee je het blad vol schrijft, met veel plezier”. Ik nam zijn advies niet over en bleef tot 1959 de Castella producten verkopen en dacht niet meer na over ons gesprek.

Dan wordt 31 maart 1992, de laatste werkdag om den brode en een zee van vrije tijd lonkt die ik benut voor mijn hobby, schrijven. Vanaf de zesde klas lagere school was ik er mee bezig. Mijn opstellen werden altijd voorgelezen omdat ze afweken van de andere en toen, en toen, en toen indeling. Ik schreef voor de HBS- schoolkrant over mijn lifttocht door Frankrijk met mijn vriend Fred, in het Dobbelman Nieuws over mijn belevenissen als vertegenwoordiger, in het Mosquitos Clubblad, het Avec Nieuws, in De Kruidenier en later in de vakbladen over VERKOPEN nog veel meer om op te noemen. Twee echte boeken, waarvan één met een verkoop van 50.000 exemplaren in 17 drukken zelfs spraakmakend was. En nu vul ik sinds een jaar de pagina’s van De Kijker. Regelmatig was er commentaar op mijn geschrijf; soms applaus, soms boegeroep. Maar de reacties na het verhaaltje over de sponzendoos, waren overweldigend. “Je had schrijver/journalist moeten worden”, hoorde ik van drie kanten.

Toen heb ik ineens aan het advies van oud klasgenoot Bram moeten denken: als ik zijn advies had opgevolgd, hoe was dan mijn leven verlopen? Als een Walter Mitty *) fantaseerde ik mijn leven: ik was een wereldberoemde schrijver geworden, boeken geschreven met miljoenen verkopen over de gehele wereld; de filmproducenten boden enorme bedragen voor de filmrechten en op het jaarlijkse boekenbal was ik het stralende middelpunt.  Maar op het moment dat koningin Maxima mij niet alleen wilde feliciteren maar ook omhelzen kwam ik op mijn gammele tuinstoel weer bij zinnen en bleef zitten met de vraag ”Was mijn keus om verkoper te worden wel de juiste geweest?” Een antwoord op die vraag zal nooit komen.

***Walter Mitty was in 1849 een sullig persoon. Die in zijn eigen fantasiewereld zichzelf tot een wonderboy schiep. Danny Kay maakte daarvan de film: “The secret live of Walter Mitty”.

>> Terug naar Verhalen.  klik op pagina


     Uitverkocht.