Home
Hoe het ooit was...

Walden en MuizelaarHeeft u dat ook? Dat u om ongeveer 23.30 uur naar bed gaat en de slaap niet kunt vatten en dat dan uw gedachten teruggaan naar uw kinderjaren? Ik vind het een kostelijke bezigheid. Ik ga terug naar de dertiger jaren van de vorige eeuw.

Ik woonde toen in Hilversum en ging bijna elke dinsdagavond aan de hand van mijn moeder naar het station waar een muziekkorps met veel vlaggen klaar stond om de mensen, die met de trein ergens vandaan kwamen, naar de AVRO-studio te begeleiden voor het bijwonen van de Avro’s Bonte Dinsdagavondtrein met de legendarische ‘Snip en Snap’.

In 1936 verhuisden wij van een twee-onder-één-kap woning naar een tweede- etage woning in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Mijn ouders vonden het vreselijk maar ik vond het geweldig. Het was een kinderrijke buurt en met tientallen vriendjes was de straat ons speelterrein. Auto’s waren een zeldzaamheid en de straat was voor ons. We voetbalden met een tennisbal, pinkelden op het putdeksel, speelden diefje met verlos, krijgertje of verstoppertje. Dan was er ook nog de speeltuin met de zandbak, schommels, de wip en de klimtoren. Naar school was een half uur lopen en dat deed ik vier keer per dag (heen en terug). Ik leerde rekenen met een leitje en een griffel. Daarbij hoorde een sponzendoos met aan een kant een sponsje en aan de andere kant een zeempje. In het natte sponsdeel deed je een bruine boon die dan uitliep en voor nieuwe kleine boontjes zorgde. Hoeveel lezers van ‘De Kijker’ hebben rekenen geleerd met een leitje en een griffel?

In 1940 brak de oorlog uit maar tot 1942 veranderde er voor mij eigenlijk weinig. Auto’s waren nu wel helemaal verdwenen en het leven ging gewoon door. In 1942 verdwenen onze Joodse vriendjes uit beeld: ze moesten werken in de zoutmijnen in Polen, zeiden ze. Wisten wij toen veel van de gruwelijke werkelijkheid!  De kleding uit de jaren dertig en veertig is een verhaal apart. Op een klassenfoto van de 6e klas uit 1942 staan alle jongens met jasje, dasje en de meisjes in een jurkje. Sommigen hebben zelfs een witte strik in het haar. Ik herinner mij de bezoeken aan C & A waar ze een jasje met twee broeken verkochten: een korte en een plusfour, dit was een halflange wijde broek net onder de knie. ‘Drollenvangers’ werden ze genoemd.

Ik kan nog wel verder gaan maar plotseling komt Klaas Vaak mij halen.

>> Terug naar Verhalen.
 klik op pagina


     Uitverkocht.