Home

Senioren en de moderne hulpmiddelen.

Iedere lezer van De Kijker weet het, de ouderdom komt met gebreken. Maar gelukkig zijn er in 2020 veel hulpmiddelen die de problemen van de ongemakken kunnen verlichten. De BRIL is wel het alleroudste hulpmiddel. Het gaat te ver om de geschiedenis van de bril te vertellen. Op prenten uit heel oude tijden komen al mensen voor die iets op hun neus dragen. Eerst de lorgnet, dan de bril met de jampotglazen en tot slot de lenzen.

Maar heden zijn voor slechtzienden nieuwe geweldige hulpmiddelen. In de eerste plaats de WEBBOX. Dit is ogenschijnlijk simpel zwarte box met een paar toetsen. Deze WEBBOX kan ’s morgens de hele krant voorlezen, ‘s middags naar keuze actualiteiten en ’s avonds een keuze uit 10.000 boeken uit acht genres: biografieën, liefdesromans, avonturenromans, detectives en zelfs erotiek voor de rode oortjes. Ook zijn hoorspelen, cabaret en complete toneelstukken te beluisteren.

bril Is de WEBBOX al een staaltje van moderne techniek, de ORCAM-bril gaat daar nog weer overheen. Het lijkt op een klein balkje van 6x1x1 cm. Dit ogenschijnlijke balkje van niks bevat wel een camera, luidspreker, versterker en computer. Dit balkje wordt met een sterke magneet op de zijkant van een bril met zeer sterke magneten op de brilpoot geplakt. Even aandrukken en de ORCAM kan de meest onmogelijke dingen doen: de gewone post wordt voorgelezen, evenals de binnengekomen mails op de computer. Laat de ORCAM kijken op je polshorloge en luid en duidelijk hoor je hoe laat het is en hoor je bovendien de juiste datum.

Voor mensen die geen personen (meer) herkennen, heeft de ORCAM-gelaatsherkenning. Maar dan heeft het balkje enige hulp nodig. Iedereen die in de ‘gelaatsherkenning’ opgenomen wil worden, moet zichzelf programmeren. Voor de camera gaan staan, hoofd naar links: naam noemen, en face: naam noemen, hoofd naar rechts: nog een keer naam noemen. Klaar, gezicht opgeslagen en voor altijd herkend.

Ook bankbiljetten en euromunten herkent de ORCAM feilloos; en iedereen kan de juiste betaling doen. Boodschappen doen is nu ook geen probleem meer, richt bij de schappen van de supermarkt de bril op de barcode van het product dat u wilt en u hoort de naam van het product, de prijs en verdere gegevens. N.B.: deze optie werkt op dit moment echter alleen maar in de supermarkten van Albert Hein voor alle 25.000 producten.

>> Terug naar Verhalen. klik op pagina


     Uitverkocht.